Springfield Estate

Springfield Estate, een van de meest toonaangevende wijndomeinen van Zuid-Afrika, gelegen in het hart van de Robertson Valley, is een traditioneel familiebedrijf, geleid door broer en zus Bruwer, dat steevast gelooft in het produceren van wijn op een zo natuurlijk mogelijke wijze. Zo zijn ze volledig biodynamisch!

Het grootste deel van de wijngaarden van Springfield Estate is gelegen in een gebied dat tijdens de prehistorie bedekt was met gletsjerijs. De bodem steekt er vol kwartsgesteente. Er zijn ook wijngaarden met een zandbodem en andere met een kalkrijke terroir. De nabijgelegen Breede rivier zorgt elke winter bij overstromingen voor de afzet van alluviale grond langs de oevers. Deze mix van terroirs zorgt voor een rijkdom aan diversiteit in de wijngaarden, wat uiteraard een gedroomd uitgangspunt is voor het verdere wijnmakingsproces.

Storytime: CDF X Springfield

Caves de France en Springfield Estate werken al samen sinds eind de jaren '90. Niet alleen omdat wij 100% achter hun producten staan, maar ook omwille van de passie die Jeanette, Abrie en het hele team van Springfield uitstralen.

Voor ons begon het allemaal op een wijnbeurs – het ideale moment om nieuwe producenten en regio’s te ontdekken. De apartheid was net ten einde en Zuid-Afrikaanse wijnen mochten eindelijk geëxporteerd worden. Ook bij Springfield Estate waren ze op zoek naar een Belgische importeur.

Ben, die toen de “World Quality Wines” binnen Caves de France aan het uitbouwen was, zag meteen het potentieel van deze wijnen. Na een ontmoeting en degustatie besloot hij Springfield Estate toe te voegen aan het gamma van CDF.

Abrie was opgetogen. Na één dag had de beurs zijn vruchten al afgeworpen: hij had een importeur in België gevonden. Voor hem was de beurs daarmee geslaagd, en hij wilde graag de thuisbasis van zijn nieuwe partner bezoeken. Zo gezegd, zo gedaan — en dat was het begin van een mooie, duurzame samenwerking.

“Cast in Stone”
"It has often been said that vines deliver best where they have to battle for survival. Hostile, rocky and unforgiving: this is the Springfield terroir."

Ecologisch vriendelijke aanpak

Terroirfilosofie

Bij Springfield Estate gelooft men steevast in het produceren van wijn op een zo natuurlijk mogelijke wijze, ofwel biodynamisch. De ecologisch vriendelijke aanpak begint reeds in de wijngaard door een minimale besproeiing, slakkenetende ganzen en een zeer beperkte irrigatie. Ook de kelder werd volledig ingericht in de “back to basics” geest waarbij een
minimale manipulatie in het wijnmaakproces troef is.

Abrie Bruwer, gepassioneerd wijnmaker, neemt torenhoge risico’s door uitsluitend gebruik te maken van natuurlijke (wilde) gisten die actief aanwezig zijn op de druif. Door het langere fermentatieproces zorgt natuurlijke gist bij bepaalde wijnen voor aparte aroma’s en smaken, en halen ze vaak het hoge alcoholpercentage naar omlaag. Ook het gebruik van zwaveldioxide wordt geweerd en vervangen door CO2. Klaring en filtering worden beperkt tot het strikte minimum.

Het moto “from the grape to the bottle with care and passion” en de natuurlijke aanpak brengen magie in de fles waar kwaliteit en individualiteit hoog tij vieren. Op Springfield bewandelt men de moeilijke, lange weg, maar met een verbluffend resultaat !

Trial and Error

Trial and Error

Jeanette en Abrie Bruwer zijn beiden grotendeels autodidacten. Ze behoren tot de vijfde generatie van familiewijnmakers en delen alle aspecten van het bedrijf. Zij bezitten geen diploma oenologie, maar leerden het wijnmaken door “trial and error”. Dit geeft hen het grote voordeel om veel vrijer te kunnen werken en daarbij hun hart te volgen. Zij zijn enkel verantwoording verschuldigd aan zichzelf en kunnen het alleen zichzelf kwalijk nemen mocht het mislopen.

Abrie is zowel viticultist als wijnmaker. Zo kan hij zijn eigen stempel drukken op de kwaliteit van zijn wijnen door de beslissingen die hij neemt in de wijngaard. De uitdaging om interessante, complexe en elegante wijnen te maken is wat hem motiveert en inspireert om dag in dag uit op zoek te gaan naar nieuwe aspecten die de wijnen van Springfield Estate tot een unieke ervaring maken. Abrie is een intuïtieve wijnmaker, steeds op zoek naar karaktervolle wijnen.

Ontdek Springfield Estate wijnen

11+1 Gratis
Springfield Estate
South Africa, Western Cape, Robertson Valley, WO
Grape: Sauvignon Blanc
Type: White, Fruitig, Mineraal, Complex
Springfield Estate
South Africa, Western Cape, Robertson Valley, WO
Grape: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Sémillon
Type: White, Fris, Fruitig, Rijk
Springfield Estate
South Africa, Western Cape, Robertson Valley, WO
Grape: Chardonnay, Pinot Noir
Type: Sparkling, Delicaat, Fris, Mineraal, Puur
Springfield Estate
South Africa, Western Cape, Robertson Valley, WO
Grape: Cabernet Sauvignon
Type: Red, Elegant, Fruity, Powerful, Layered
Springfield Estate
South Africa, Western Cape, Robertson Valley, WO
Grape: Sauvignon Blanc
Type: White, Fris, Fruitig, Mineraal
Springfield Estate
South Africa, Western Cape, Robertson Valley, WO
Grape: Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
Type: Red, Complex, Elegant, Gelaagd, Krachtig