Bodegas Jalón is een kleine, familiaal gerunde bodega in de Rioja streek in Spanje die uitsluitend hoogwaardige wijnen produceert uit eigen wijngaarden met een totale oppervlakte van 10 hectare. De wijnstokken worden met grote zorg onderhouden en de bodem wordt enkel verrijkt met organisch materiaal, zonder gebruik van herbiciden of andere synthetische chemische producten.
De wijngaarden, met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar, bevinden zich op een hoogte tussen 460 en 500 meter in de Iregua-vallei. Geologisch gezien ligt het gebied binnen de Ebro-vallei, die wordt gekenmerkt door klei, zandsteen en conglomeraat uit het Quartair, met plaatselijk gips en overwegend kleimergel. Het klimaat is mediterraan continentaal, met beperkte neerslag en grote temperatuurverschillen.
De wijnen van Bodegas Jalón zijn biologisch gecertificeerd en voldoen aan de Europese regelgeving (2092/91). Ze behoren tot de Denominación de Origen Calificada Rioja en worden gemaakt van zorgvuldig geselecteerde Tempranillo-, Mazuelo- en Graciano-druiven, die biologisch worden geteeld en geoogst op het optimale moment van rijpheid.
De wijn wordt gemaakt van ontsteelde, geperste druiven die langzaam fermenteren met zorgvuldige extractie van de schillen om rijke aroma’s, kleur en structuur te ontwikkelen. De gisting gebeurt in roestvrijstalen vaten met automatische temperatuurcontrole (max. 28°C) om een zuiver bouquet te behouden.
Na meerdere overhevelingen rijpt de wijn in eikenhouten vaten: minimaal 12 maanden voor de crianza en minstens 24 maanden voor de reserva. Vervolgens rust de wijn in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen vaten om frisheid en intensiteit te bewaren, en wordt gebotteld op het moment van optimale balans en finesse.
Panier ()