Wijncursus najaar 2025
Docent: André Van der Elst 

Docent: André Van der Elst 

André Van der Elst is Sommelier-Conseil en Ambassadeur de l’Université du Vin, Suze la Rousse. Reeds heel wat jaren geleden besloot advocaat André Van der Elst de droge professioneel-juridische materie af te wisselen met sappige vineuze geneugten en zich vooral ook meer en meer in de wijnkennis te verdiepen.

Culinaire opdrachten ging hij evenmin uit de weg en tal van kookcursussen stimuleerden zijn uitgesproken interesse voor de harmonie tussen wijn en gerechten.Verscheidene opleidingen her en der vormden de zoete verleiding naar de opleiding Sommelier Conseil, waarna hij het gelijknamige diploma behaalde aan de Université du Vin in Suze La Rousse, midden in de Franse Rhônestreek. Van deze Université is hij momenteel de enige Belgische ambassadeur.Hij realiseert tal van opdrachten binnen de horeca-sector en is lid van de erkenningscommissie voor Belgische wijnen, maar vooral is hij ook docent aan de Vlaamse Wijnacademie én stichtend voorzitter van de VZW Sommeliers Conseils die vanuit de Vlaamse Wijnacademie de Belgische alumni van de Franse wijnuniversiteit in Suze La Rousse verenigt.

Doel van de wijncursus

Doel van de wijncursus

  • Leren ‘degusteren’ van wijn

  • Herkennen en beschrijven van geuren, aroma’s en smaakstructuur van wijn

  • Typische kenmerken van bepaalde druivenrassen en wijnen herkennen

  • Inzicht krijgen in de verschillende processen van wijn maken (witte, rode en schuimwijnen)
  • Notie krijgen van het appellatie- en klasseringsysteem in Frankrijk (met nadruk op regio’s Bourgogne, Bordeaux en Champagne)
  • Notie krijgen in het combineren van bepaalde wijnen en gerechten
  • Beoordeling en conclusie formuleren, inschatten prijs-kwaliteitsverhouding van wijnen

Bij de degustaties vormen Franse wijnen de uitgangsbasis, maar wordt tevens aandacht besteed aan andere wijnlanden (Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Z-Afrika, Chili, Nieuw-Zeeland, Argentinië, …).